Päivän sana 12.5.2020

Luuk. 24:30–32

Tämän päivän sana on lyhentäen lainattu Mailis Janatuisen hartauskirjasta, Jää luoksemme. Perussanoma 1999. Rukous on muokaten lainattu Bo Giertzin hartauskirjasta, Minä olen teidän kanssanne. Arkki 2006.

Raamatunkohta

“Kun hän sitten aterioi heidän kanssaan, hän otti leivän, kiitti Jumalaa, mursi leivän ja antoi sen heille. Silloin heidän silmänsä aukenivat ja he tunsivat hänet. Mutta samassa hän jo oli poissa heidän näkyvistään. He sanoivat toisilleen: “Eikö sydämemme hehkunut innosta, kun hän kulkiessamme puhui meille ja opetti meitä ymmärtämään kirjoitukset?" (Luuk. 24:30–32)

Sananselitys

Illallispöydässä Jeesus asettui yllättäen isännän asemaan. Hän otti käteensä leivän, kiitti Jumalaa ja jakoi sen läsnäolijoille. Sillä hetkellä miesten silmät aukenivat ja he tajusivat: “Tämähän on Herra itse!” Voimme vain kuvitella, millainen ilo täytti kaikkien paikalla olevien sydämen.

Mistä miehet tunnistivat Jeesuksen juuri ilta-aterialla? Varmaan hänen käsistään. Nehän olivat yhtä “murretut” kuin se leipä, jota ne toisille mursivat. Käsissä näkyivät kauheat naulojen arvet. Niitä jälkiä Jeesus kantaa ruumiissaan iankaikkisesta iankaikkiseen.

Juuri kun miehet tunnistivat Jeesuksen, hän hävisi heidän näkyvistään. Voisi luulla, että he olisivat vaipuneet jälleen murheen valtaan, mutta niin ei sitten tapahtunutkaan. Kleopas ja hänen toverinsa näet tiesivät, missä Jeesus olisi siitä lähtien tavattavissa: Sanassaan ja sakramenteissaan.

Sydämemme palaa, kun Jeesus selittää meille sanaa. Kun avaamme Raamattumme tai menemme ehtoollispöytään, Jeesus on meitä yhtä lähellä kuin Kleopasta ja hänen toveriaan Emmauksen kylän ruokapöydässä. Armonvälineiden kautta hän ojentaa meille murrettua leipää murretuilla käsillään.

Rukous

Herra Jeesus.
Sinun ylösnousemuksesi on joka päivä
minun edessäni!
Kuinka muuten olisin voinut kohdata sinut,
ellet sinä itse olisi tullut tänne
ja poikennut matkallasi luokseni?
Ja mitä olisi ehtoollinen,
ellet sinä itse murtaisi siinä leipää
ja ojentaisi sitä minulle?
Miten sydämeni voisi koskaan hehkua,
ellet sinä itse selittäisi saarnassa Kirjoituksia?
Kiitos, että saan olla sinun saaliisi.
Minutkin on saatu otettu nuottaan,
jonka sinä olet rakkaudessasi punonut
ja jolla vedät ihmisiä luoksesi.
Ole ylistetty Jeesus!
Ylösnousemuksesi ansiosta
sinä olet saapunut minunkin luokseni.

Aamen.


Julkaistu 12.5.2020