Päivän sana 27.4.2020

Luuk. 14:23

Tämän päivän sananselitys on Martti Lutherin teoksesta, Mannaa Jumalan lapsille (27. maaliskuuta). Rukous on Kristian Scriveriltä (1629–1693). Se on lyhentäen ja muokaten lainattu kirjasta Rukouskirja. Kristikunnan väsymättömien rukoilijoiden rukouksia. Otava 1942.

Raamatunkohta

“Ja pakota heitä tulemaan sisälle." (Luuk. 14:23)

Sananselitys

Tämä on yklen määrin suloista ja lohdullista niille köyhille ja viheliäisille, joita vaaditaan tulemaan sisälle, sillä siinä Jumala voimallisesti antaa meidän nähdä äärettömän armonsa meitä kohtaan. Sanomattomassa rakkaudessaan hän huolehtii siinä määrin meidän autuudestamme, ettei hän ainoastaan ystävällisesti käske kutsua köyhiä syntsiä illalliselleen, vaan tahtoo, että heitä jopa vaadeitaan ja pakotetaan aina siihen asti, että he varmasti tulisivat sisälle.

Tämähän osoittaa, ettei hän tahto ajaa heitä pois eikä päästää heitä hukkumaan, elleivät he itse katumattomina halveksien vastusta tätä vaatimista. Sillä Jumala on äärettömän paljon alttiimpi antamaan meille ja auttamaan meitä, kuin me koskaan voimme olla valmiita vastaanottamaan tai rukoilemaan. Hän ei vaadi meiltä mitään enempää kuin että avaamme sydämemme vastaanottamaan hänen armonsa.

On kuitenkin välttämätöntä toteuttaa tätä vaatimista saarnaamalla sekä parannusta että syntien anteeksiantamusta. Ilman parannusta meistä tulee paatuneita suruttomia ja ilman syntien anteeksiantamusta olemme kovin arkoja, alakuloisia ja pelonalaisia sydämen uskolla käsittämään, että hän tahtoo osoittaa meille näin suuren armon ja laupeuden.

Rukous

Jeesus, Vapahtajani.
Sinä tutkit sydämet.
Tiedät, miten kylmäkiskoisesti ja veltosti
luen Jumalan sanaa ja rukoilen.
Vedät minut tykösi!
Opeta minua halveksimaan turhuutta
ja kiinnittämään katseeni iankaikkisuuteen.
Mitä minulla on maan päällä, mitä voisin verrata sinuun,
sieluni ainoa aarre ja lohdutus?
Rukoilen sinua:
Herätä minussa halu nähdä sinut ja olla yhteydessäsi.
En ole ansainnut muuta kuin rangaistusta,
mutta anna syntini anteeksi.
Siunaa minua, Jumala,
joka olet antanut minulle ruumiin ja sielun,
ja olet tähän asti huolehtinut!
Siunaa minua, Jeesus Kristus,
joka olet verelläsi ostanut minut omaisuudeksesi!
Siunaa minua, Pyhä Henki,
joka olet armon välineillä pyhittänyt minut
iankaikkiseen elämään!

Aamen.


Julkaistu 27.4.2020